Το κάλιο στη δίαιτα της ΧΝΝ τελικού σταδίου

Το κάλιο είναι μέταλλο το οποίο βοηθάει τους μύες, τα νεύρα, την καρδιά και άλλους ιστούς να δουλεύουν σωστά. Μία από τις σημαντικότερες αποστολές των νεφρών είναι να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το κάλιο του οργανισμού και για το λόγο αυτό όταν η νεφρική λειτουργία χαθεί, το κάλιο μένει στον οργανισμό και δεν μπορεί να απομακρυνθεί (τα επίπεδά του αυξάνονται επικίνδυνα). Η ρύθμιση του καλίου είναι πολύ σημαντική για σας που κάνετε αιμοκάθαρση. Εάν ο περιορισμός του καλίου ήταν απαραίτητος στα πρώιμα στάδια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, αυτό το θέμα από εδώ και πέρα αποτελεί ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό μέρος της δίαιτάς σας.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το κάλιο είναι υπεύθυνο για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών. Θυμηθείτε επίσης ότι η καρδιά είναι και αυτή ένας μυς και όπως είναι λογικό το κάλιο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της. Έτσι το κάλιο σε σας που δεν έχετε νεφρική λειτουργία, μπορεί να δράσει σαν «τοξικό δηλητήριο», όταν ανεβαίνουν τα επίπεδά του στο αίμα. Αυτό το καταλαβαίνετε σαν αδυναμία, ατονία, ανωμαλίες στους χτύπους της καρδιάς (συνήθως βραδυκαρδία) κ.ά. Η αύξηση του καλίου εκτός του ότι δεν έχει κάποια άλλα προειδοποιητικά σημεία, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να οδηγήσει και σε ξαφνικό θάνατο.

Το κάλιο βρίσκεται φυσιολογικά σε όλες σχεδόν τις τροφές (που σημαίνει ότι το δηλητήριο εξαρτάται από την ποσότητα της τροφής που τρώτε, οπότε κάθε μία από αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνη), αλλά σε πολύ μεγάλες ποσότητες βρίσκεται στα φρούτα, τους χυμούς, τα λαχανικά και το γάλα. Υποκατάστατα αλατιού (ουσίες που αντικαθιστούν το αλάτι και έχουν γεύση αλατιού), σόδα φαγητού με κάλιο και ορισμένες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφών.

Να θυμάστε ότι δεν είναι καλό να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο και δεν ωφελεί σε τίποτε να πειραματίζεστε τρώγοντας τροφές με πολύ κάλιο. Προσέχετε τι τρώτε και μην ρισκάρετε. Μπορεί κάποια φορά να μην προλάβετε να φτάσετε στο νοσοκομείο, όπου με την αιμοκάθαρση μπορεί να αφαιρεθεί το κάλιο.

Τροφές και περιεκτικότητά τους σε κάλιο

Αμέσως παρακάτω γράφονται τροφές που περιέχουν μεγάλες ή μικρές ποσότητες καλίου.

Λαχανικά χαμηλού καλίουΛαχανικά υψηλού καλίου
ΛάχαναΑγκινάρα
ΚουνουπίδιαΠαντζάρια
ΚαλαμπόκιΜπάμια
ΑγγούριΠατάτα (με τη φλούδα)
ΜελιτζάναΓλυκοπατάτα
ΑντίδιαΜανιτάρια
Φρέσκα φασολάκιαΣπανάκια
ΜαρούλιαΝτομάτα
ΡεπάνιαΧυμός ντομάτας
Εικόνα 1: Λαχανικά με πολύ κάλιο που πρέπει να αποφεύγονται
Φρούτα-χυμοί χαμηλού καλίουΦρούτα-χυμοί υψηλού καλίου
ΜήλαΜπανάνα
Χυμός μήλουΝεκταρίνια
ΒατόμουροΠορτοκάλια
ΛεμονάδαΧυμός πορτοκαλιού
ΡοδάκινοΞερά δαμάσκηνα
ΑχλάδιΠεπόνι
ΑνανάςΒερίκοκο
ΔαμάσκηναΣύκα
ΦράουλαΓκρέιπφρουτ
ΜανταρίνιαΣταφίδα
Καρπούζι 
Εικόνα 2: Φρούτα με πολύ κάλιο που πρέπει να αποφεύγονται

Τροφές και ποτά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε σε σχέση με το κάλιο (Εικ. 4):

  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Σοκολάτα, ρόφημα σοκολάτας, καραμέλες, κόκα-κόλα
  • Μπύρα, κρασί, λικέρ
  • Νες καφέ, σιρόπι ζάχαρης, τσάι
  • Γάλα (εβαπορέ ή συμπυκνωμένο)
  • Υποκατάστατα αλατιού, καυτερά
  • Ξηροί καρποί, βούτυρο από αράπικο φιστίκι
  • Παγωτό, γιαούρτι
  • Becel pro-active – μπλε (περιέχει πολύ κάλιο)
  • Χυμός πορτοκάλι, χυμός δαμάσκηνου
  • Μπανάνα, βερίκοκο, πορτοκάλι, νεκταρίνια
  • Φρούτα και καρποί με χαμηλό κάλιο:
  • Μήλο, ροδάκινο, αχλάδι, δαμάσκηνο, καρπούζι, μανταρίνι
  • Κάστανα
  • Χυμός μήλου, λεμονάδα, σταφύλια (στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε)

Από τα λαχανικά είναι καλό να προτιμάτε τα παρακάτω:

  • Μπρόκολα
  • Λάχανα
  • Καρότα
  • Κουνουπίδι
  • Σέλινο
  • Αγγούρι
  • Μελιτζάνα
  • Πράσινα χόρτα
  • Μαρούλι

Από τα λαχανικά είναι καλό να αποφεύγετε τα παρακάτω:

  • Κολοκύθα, γλυκοκολοκύθα
  • Γλυκοπατάτα
  • Ντομάτα, ζωμός ντομάτας, σάλτσα ντομάτας
  • Σπαράγγια
  • Αβοκάντο
  • Σπανάκι

Μπορείτε να τρώτε τις πατάτες (να προτιμάτε τις μικρές και να αποφεύγετε τις γλυκές), μουσκεμένες (το μούσκεμα της καθαρισμένης πατάτες μειώνει την περιεκτικότητά της σε κάλιο), οπότε έτσι από αυτές χάνεται το 50% του καλίου που περιέχουν. Ακόμη, μπορείτε τις πατάτες να τις ξεφλουδίζετε, να τις κόβετε σε κομματάκια και να τις βάζετε σε σκεύος με 10 φορές μεγαλύτερο όγκο νερού και να τις αφήνετε εκεί για 2-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τις ξεπλένετε με νερό και τις βράζετε με νέο νερό. Με τον τρόπο αυτό θα χαθεί το 75% του καλίου που περιέχουν. Τα καρότα και τον αρακά αν τα αφήσετε καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια όλη τη νύχτα στο νερό και κατόπιν τα βράσετε σε αρκετή ποσότητα νερού (τριπλάσια από την ποσότητα του λαχανικού που θέλετε να βράσετε, το οποίο νερό στη συνέχεια το πετάτε), πετυχαίνετε να απομακρύνετε το περισσότερο κάλιο.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο και η ποσότητα που υπάρχει σε συγκεκριμένες ποσότητες :

Περιεκτικότητα διαφόρων φρούτων-χυμών σε κάλιο
 ΒάροςmEq καλίου
1 μήλο120 γραμμάρια4
1/2 αβοκάντο75 γραμμάρια9
1 μέση μπανάνα140 γραμμάρια14
1 κλημεντίνη40 γραμμάρια2
1 πορτοκάλι200 γραμμάρια6
1 χουρμάς ωμός ”        ξερός25 γραμμάρια 15 γραμμάρια2 2,5
1 σύκο ξερό20 γραμμάρια5
1 κουτάλι σούπας ξερές σταφίδες10 γραμμάρια3
10 ρόγες σταφύλι50 γραμμάρια5
1 φέτα καρπούζι200 γραμμάρια5
1 φέτα πεπόνι200 γραμμάρια10
1 ροδάκινο110 γραμμάρια5
1 αχλάδι150 γραμμάρια5
1 ποτήρι χυμός μήλου 1    «              «     πορτοκάλι 1    «              «     ντομάτας200 ml 200 ml 200 ml8 6 12
Περιεκτικότητα λαχανικών σε κάλιο
 ΒάροςmEq καλίου
2 πατάτες μεγέθους αβγού  
Βρασμένες χωρίς φλούδες100 γραμμάρια6
Βρασμένες με τις φλούδες100 γραμμάρια11
Ψημένες πατάτες (χωρίς φλούδα)100 γραμμάρια7
Τσιπς130 γραμμάρια22
Μία γλυκοπατάτα (μέσου μεγέθους βρασμένη)130 γραμμάρια9
1 κουτάλα καρότα ωμά40 γραμμάρια2
1 κουτάλα φασόλια45 γραμμάρια3
1 κουταλιά ντοματοπολτός15 γραμμάρια4
1 ντομάτα60 γραμμάρια4

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • γενικά δεν επιτρέπετε να τρώτε καθημερινά πάνω από:
    • 2 κουταλιές σούπας μαγειρεμένα λαχανικά
    • 2 φρούτα
    • 1/2 φλιτζάνι γάλα
    • 200 γραμμάρια πατάτες (4 σε μέγεθος αβγού),
    • να επιλέγετε φρούτα ή χυμούς φρούτων με χαμηλό κάλιο (λ.χ. μήλα) και λαχανικά με χαμηλό κάλιο (λ.χ. κουνουπίδι),
    • να αποφεύγετε τα υποκατάστατα αλατιού, διότι αυτά περιέχουν κάλιο και
    • αν το κάλιό σας βρίσκεται συνεχώς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα περιορίστε και τα όσπρια.

Σημείωση: Πολλοί από σας παίρνετε διάφορα φάρμακα που επηρεάζουν το κάλιο του ορού. Αυτά συνήθως δεν επιτρέπουν το κάλιο να μπει στα κύτταρα μέσα, όπου κυρίως βρίσκεται, με αποτέλεσμα να μένει έξω και να αυξάνουν τα επίπεδά του στον ορό. Τέτοια είναι η διγοξίνη, η ηπαρίνη, οι β-αναστολείς, η έλλειψη ινσουλίνης, θυροξίνης και αδρεναλίνης.