Αιμοκάθαρση-Δίαιτα-Επιβίωση

Το ιδανικό βάρος είναι αυτό που θα έπρεπε να έχει κάποιος ανάλογα με το φύλο και το ύψος του. Ξηρό βάρος αιμοκαθαιρόμενου είναι αυτό που πρέπει να έχει ο ασθενής ώστε χωρίς φάρμακα να έχει ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση και την ημέρα μετά την αιμοκάθαρση να αισθάνεται τόσο καλά όσο και κατά την επόμενη, χωρίς βέβαια να έχει οιδήματα ή υποτασικά επεισόδια κατά τη συνεδρία.

Οι ενεργειακές ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών δεν διαφέρουν από εκείνες του λοιπού φυσιολογικού πληθυσμού. Ενέργεια μπορεί να πάρει από αμυλώδεις τροφές, ζάχαρη, κόκκους σιτηρών, φρούτα, λαχανικά, λίπη και λάδι. Τις ενεργειακές ανάγκες πρέπει να τις καλύπτει από τις παρακάτω τροφές:

  • ακόρεστα λίπη (φυτικά, όπως καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.ά),
  • ζάχαρη και γλυκά όπως γλειφιτζούρια, μέλι, μαρμελάδες και ζελέ και
  • από τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι καλό να καταναλώνει εκείνες που έχουν πολλές ίνες όπως ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά ολικής αλέσεως (βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι το ολικής αλέσεως έχει πολύ φώσφορο), δημητριακά με ολόκληρους σπόρους, μαύρο ρύζι, μπισκότα ολικής αλέσεως.

Πρέπει ως αιμοκαθαιρόμενοι να μειώσουν το προσλαμβανόμενο λίπος με τους παρακάτω τρόπους:

  • πίνοντας αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα,
  • αφαιρώντας το λίπος από το κρέας,
  • αποφεύγοντας τα τηγανιτά,
  • αποφεύγοντας τα ζυμαρικά, τις κρέμες, τη μαγιονέζα, την κρέμα από πλήρες γάλα, τα μπισκότα και τα κέικ και
  • χρησιμοποιώντας πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λίπη (μαργαρίνη).

Τα λευκώματα τα χρειάζεται ο οργανισμός για να κατασκευάσει, να επισκευάσει και να συντηρήσει τους ιστούς του. Ακόμη, τα χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και για να επουλώσει τις πληγές του. Αν καταναλώνει πολύ λίγο λεύκωμα θα χάσει μυική μάζα και βάρος, δεν θα έχει επαρκή ενέργεια και δύσκολα θα αντμετωπίζει τις λοιμώξεις.

Τροφές που έχουν πολύ φωσφόρο είναι το σκληρό τυρί (φέτα), τα συκωτάκια, οι σαρδέλες κ.ά. Δεν πρέπει να ξεχνά ο ασθενής ποτέ τα δεσμευτικά χάπια του φωσφόρου (ΠΟΤΕ). Τροφές με πάρα πολύ φωσφόρο εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, είναι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί (φιστίκια), τα μπιζέλια, οι φακές και τα φασόλια, όπως επίσης και τα αφεψήματα (κακάο, τσάι), η μπύρα και η κόκα-κόλα. Ακόμη δεν πρέπει να παίρνει ο ασθενής τα δεσμευτικά του φωσφόρου μαζί με τα χάπια σιδήρου.

Αντί για αλάτι μπορεί να χρησιμοποιήσει ασυνήθη μπαχαρικά, μυρωδικά, ξύδι και λεμόνι για να δώσει γεύση στο φαγητό του.

Τροφές με πάρα πολύ κάλιο είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, τα ξηρά μπιζέλια και φασόλια. Οι χορτοφάγοι έχουν πρόβλημα με τη δίαιτα όταν έχουν χρόνια νεφρική νόσο. Διότι τα λαχανικά έχουν πολύ κάλιο και αυτό βλάπτει και επιπλέον πολλά απ’ αυτά (φασόλια, φακές, μπιζέλια) έχουν και πολύ φώσφορο.

Επιβίωση

Η θνητότητα των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών είναι 10-30 φορές υψηλότερη έναντι του γενικού πληθυσμού.

Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι στη Νοτιο-Ανατολική Ασία (Ιαπωνία) οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου έχουν μικρότερη θνησιμότητα και θνητότητα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ασθενείς της Δύσης. Λ.χ. οι αιμοκαθαιρόμενοι της Ιαπωνίας είχαν 50% μικρότερη θνητότητα έναντι των Αμερικανών ασθενών, χωρίς αυτό να μπορεί να εξηγηθεί από την παρεχόμενη ποιότητα κάθαρσης.

Όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό και είναι προφανές ότι η ομάδα αυτή ατόμων είναι καλοί υποψήφιοι για καρδιοπροστασία.